"MS Instalacije 2005" D.O.O.
Kamenjareva 8
22300 Stara Pazova
022/311-651
063/10-62-001
msinstalacije@yahoo.com
www.msinstalacije.rs
Radno vreme: 08 - 16 časova
Kamenjareva 8 22300 | Stara Pazova +381 22 311 651 info@msinstalacije.rs Pon - Pet: 08 - 16

Vlaga u stanu izaziva oboljenja

vlaga22
Vlažnost i drugi mikroklimatski uslovi u stanu su posebno značajni za zdravlje, budući da se u njemu boravi najveći deo dana. U mnogim studijama u svetu i kod nas izneti su podaci koji potvrđuju odavno poznatu činjenicu da je obolevanje i smrtnost veća kod osoba koje žive u uslovima povećane vlažnosti. 
- Stručnjaci su izračunali da odrasle osobe provedu 8 do 16 odsto vremena na otvorenom prostoru, 20 do 25 odsto na poslu, a 50 do 56 odsto vremena u stanu, dok deca i starije osobe borave u kući dve trećine dana. Optimalna vlažnost vazduha u stanu treba da iznosi od 40 do 60 odsto. U vlažnim stanovima relativna vlažnost vazduha je veća od 70 odsto - kaže prof. dr Gorica Zbutega u Institutu za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. 
 
Gljivicama prija vlaga 
 
Poznato je da su na povećanu vlažnost u stanu posebno osetljivi meteoropati, osobe koje na nepovoljne klimatske uslove reaguju promenom raspoloženja, malaksalošću i drugim fizičkim tegobama. Teško je podnose starije osobe i bolesnici sa hroničnim bolestima srca i krvnih sudova, disajnih organa i zglobova, a naročito deca.  
- Vlažni stanovi pogoduju nastanku bolesti disajnih organa, tuberkuloze, reumatizma i astme. Dokazano je da vlažni stanovi utiču loše i na psihu. Većina bolesnika obolelih od neuroza, depresije i psihoze živi u vlažnim i nedovoljno osvetljenim stanovima. Deca su još osetljivija na povećanu vlažnost vazduha u stanu, posebno mala. Najčešce su rahitična i više obolevaju od bronhijalne astme, različitih alergija i kožnih bolesti. 
 
Povećana vlažnost u stanu nastaje u neprovetrenim i nedovoljno osunčanim stanovima ili kućama koje su sagrađene od materijala koji vezuju vlagu. Takođe i podzemne vode utiču na povećanu vlažnost kuća i stanova, saznajemo od naše sagovornice. 
 
- Vlažan stan odiše specifičnim mirisom, koji potiče od gljivica, naročito penicilinskih, a prepoznaju se po beličastim naslagama na drvenim površinama i zelenkastosivkastim skramama na zidovima i pločicama. Gljivice se najviše razmnožavaju u vlažnim prostorijama koje nisu dovoljno provetrene, kao što su kupatilo, ostava, podrum. Hrana u takvim stanovima brže propada. Poslednjih godina primećeno je da se gljivice i drugi mikrobi razvijaju u zgradama sa veštačkom ventilacijom. Iz ovih ventilacija, posebno u kupatilu, stalno cirkulišu mikroorganizmi, a osećaju se i neprijatni mirisi iz susednih stanova. 
 
Dobra izolacija je rešenje 
 
Da bi se oslobodili suvišne vlage u stanu, najvažnije je pronaći pravi uzrok njenog nakupljanja. Utvrđeno je i da pojedini građevinski materijali vezuju vlagu u zatvorenim prostorima. Trajno rešenje je dobra građevinska izolacija. 
 
- Svakodnevno provetravanje stana je od posebne važnosti. Kupatilo je veliki izvor vlage i mesto gde gljivice opstaju. Da bi se u njemu izbeglo nakupljanje vlage, za vreme pranja veša trebalo bi otvoriti vrata od kupatila. Posle kupanja kupatilo dobro provetriti i izneti vlažne peškire. Ukoliko se pojave gljivice, treba ih ukloniti mehanički i hemijski. 
 
Za vlažne stanove najbolje je centralno ili električno grejanje. Ako se stan zagreva loženjem drva, ona ne smeju biti vlažna. Ugalj i nafta pri sagorevanju takode ispuštaju određenu količinu vlage. Skupljanje vlage smanjiće se povremenim zagrevanjem stana do 30 stepeni, a zatim je potrebno sve prostorije dobro provetriti. Prozore osloboditi zavesa i tkanina koje ne dozvoljavaju prodor vazduha i svetlosti. U kupatilima sa zajedničkom ventilacijom na tri do šest meseci menjati filtere, a cevi čistiti jednom godišnje. U letnjim mesecima kad temperatura prelazi 30 stepeni, otvoriti prozore da bi se stan isušio. U vlažnim stanovima ne bi trebalo imati biljke u saksijama, savetuje dr Gorica Zbutega- Milošević. 
Izvor: srpskadijaspora.info
 
"MS Instalacije 2005" Vam mogu na vrlo efikasan način pomoći u sušenju vlage. Naše mašine za isušivanje vlage su pouzdane i lake za korištenje. Naši stručnjaci će nakon izlaska na lice mesta dati procenu, a možete nam i Vi pomoći preliminarnim popunjavanjem upitnika Šteta od poplave - Šteta od vlage nakon čega ćemo Vas kontaktirati.
Sušenje vlage koja Vas muči je veliki korak ka zdravom životu.  
foot