"MS Instalacije 2005" D.O.O.
Kamenjareva 8
22300 Stara Pazova
022/311-651
063/10-62-001
msinstalacije@yahoo.com
www.msinstalacije.rs
Radno vreme: 08 - 16 časova
Kamenjareva 8 22300 | Stara Pazova +381 22 311 651 info@msinstalacije.rs Pon - Pet: 08 - 16

Toplotne pumpe

Toplotna pumpa radi na istom principu kao i frižider, ali u obrnutom smeru i sa mnogo više snage. Preko toplotne pumpe energija iz VAZDUHA, VODE ili ZEMLJE se koristi za grejanje i hlađenje objekta.
toplotna pumpa shema
Proces rada toplotne pumpe može se predstaviti u 4 faze:
1) isparavanje: toplotna energija iz okoline ulazi u isparavač gde se rashladno sredstvo zagreva, isparava i prelazi iz tečnog u gasovito agregatno stanje
2) kompresija: gas ulazi u kompresor gde se podiže na viši pritisak usled čega mu značajno raste temperatura (oko 80°C). Za ovaj proces je potrebno dodatnih 30% električne energije za rad kompersora
3) kondenzacija: toplotna energija se direktno prosleđuje sistemu grejanja preko izmenjivača toplote, a gas se zatim hladi, kondenzuje i pretvara opet u tečno agregatno stanje
4) ekspanzija: preko ekspanzione posude i ventila, smanjuje se pritisak rashladnog sredstva i temepratura, on se vraća u isparivač i proces počinje ispočetka.

TOPLOTNA PUMPA JE NAJBOLJI I NAJJEFTINJI NAČIN GREJANJA!

Za razliku od ostalih izvora grejanja (drvo, ugalj, gas, ulje...) sa kojima dobijate maksimalno onoliko energije koliko ste uložili, sa toplotnom pumpom dobijate nekoliko puta više energije za grejanje i hlađenje nego što ste uložili električne energije (potrošili).
Toplotna pumpa na jeftin način greje, hladi i priprema toplu sanitarnu vodu.

Toplotna pumpa Vas čuva od hladnoća i vrućina, čuva i Vaš novčanik od nepotrebno visokih računa za grejanje, a čuva i našu planetu!

COP
COP ili koeficijent učinka pokazuje koliko smo toplotne energije dobili u odnosu na uloženu električnu energiju. Što je COP veći, veća je i efikasnost toplotne pumpe. Efikasnost toplotne pumpe zavisi od:
1) izvora energije – vazduh, voda ili zemlja
2) toplotnih gubitaka objekta – najekonomičnije za objekte sa toplotnim gubicima ≤ 50 W/m2
3) sistema grejanja –najefikasnije kod niskotemperaturnih sistemi grejanja sa temepraturom polaznog voda od 35°C (podno, zidno i fan coil)

toplotna pumpa shema kuca
TOPLOTNA PUMPA VAZDUH-VODA
Toplotna pumpa vazduh-voda u svom radu kao izvor energije koristi spoljašni vazduh. Ventilator usmerava spoljašni vazduh prema isparavaču i tako zagreva rashladno sredstvo koje prolaskom kroz kompresor dostiže visoku temperaturu koja se zatim preko izmenjivača toplote prenosi u sistem grejanja i za pripremu tople vode.

Prednosti 
*odnos cene/kvaliteta 
*univerzalna primena 
*jednostavna instalacije

Nedostaci
*
manja efikasnost pri jako niskim temperaturama
* inherentno potrebno odmrzavanje


TOPLOTNA PUMPA VODA-VODA
Toplotna pumpa voda-voda pretvara energiju podzemnih voda u toplotnu energiju za grejanje objekta. Podzemne vode su stabilan izvor energije i imaju stalnu temperaturu od +7°C do + 14°C, bez obzira na godišnja doba. Podzemna voda ide iz eksploatacionog bunara do toplotne pumpe gde se preko izmenjivača toplote prenosi u sistem grejanja, a zatim vraća u apsorbcioni bunar.
Uslovi za postavljanje toplotne pumpe voda-voda: dovoljan protok vode (l/h), voda odgovarajućeg kvaliteta i minimalan razmak između bunara 15m.

Prednosti 
*stabilno grejanje 
*dug vek trajanja 
*ušteda troškova do 70 % 

Nedostaci
*
viši investicioni troškovi
*zemljani radovi
*troškovi održavanja zbog nekvalitetne vode

Pogledajte našu ponudu toplotnih pumpi:


Informacije o iznajmljivanju ili kupovini naših uređaja možete dobiti na navedenim brojevima ili putem kontakt forme

MS Instalacije 2005” doo, Kamenjareva 8, Stara Pazova, 
022/311-651, 063/76-77-388, 
www.msinstalacije.rs, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
foot